الکتروفیلتر
الکتروفیلتر از دیگر انواع سیستمهای غبارگیر بوده که امروز در موارد خاصی که استفاده از بگهاوس و بگفیلتر امکانپذیر یا مقرونبهصرفه نمیباشد، مورد استفاده قرار میگیرد.
فیلترهای الکتریکی یکی از انواع غبارگیرهای صنعتی میباشند که در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرند، از آن جمله میتوان به صنعت سیمان، آهن، آلومینیوم، سرامیک، کاشی و پتروشیمی اشاره نمود. فیلترهای الکتریکی، توانایی غبارگیری از حجم عظیم گاز با طیف گستردهای از دما، فشار، رطوبت، میزان و سایز ذرات غبار در حالت تر یا خشک را دارند و در بسیاری از صنایع ، بازده غبارگیری این فیلترها به بالاتر از 99.99% میرسد. فیلترهای الکتریکی با باردار کردن ذرات غبار در جریان گاز کار میکنند. جریان الکتریسیته متصل به الکترودهای تخلیه، باعث ایجاد میدان الکتریکی قوی بین این الکترودها و صفحات جمعکننده میشود. ذرات غبار معلق در جریان گاز پس از ورود به فیلتر از میدان الکتریکی گرداگرد الکترودهای تخلیه عبور نموده، ملکولهای گاز به علت قرار گرفتن در این میدان قوی یونیزه میشوند. ذرات معلق غبار به علت برخورد با این یونها، باردار شده و تحت تأثیر میدان الکتریکی به طرف قطب غیرهمنام که الکترودهای جمعکننده میباشند، منحرف میشوند. ذرات پس از برخورد با صفحات جمعکننده بار خود را از دست داده و پس از مدت زمان برنامه ریزی شده، بر اثر ضربه سیستم ضربه زن، به هاپر سقوط میکنند.
به صورت خلاصه اصل کار الکتروفیلترها را میتوان در شش قسمت زیر بیان نمود:
یونیزاسیونباردار کردن ذرات.
جابجاییحرکت ذرات باردار به سمت صفحات جمعکننده.
جمعآورینشت ذرات باردار بر روی صفحات جمعکننده.
بی بارشدگیاز دست دادن بارالکتریکی ذرات باردار برروی صفحات جمعکننده.
غبارزداییفرستادن ذرات غبار از روی صفحات جمعکننده و ریزش به هاپر.
انتقالحمل غبار به وسیله سیستم انتقال مواد به محل مصرف.
بهترین روش جهت اشراف بر عملکرد الکتروفیلترها، مطالعه رابطه شناخته شده Deutsch میباشد. این معادله راهی برای یافتن بازده فیلتر در شرایط ایدهآل عملکرد میباشد. شکل ساده شده این معادله به صورت زیر است:
η = 1-e (Aω /Q)
در این معادله :
Aمساحت سطح جمعکننده برحسب m2
ω سرعت رسوب ذرات برحسب cm/s
Q دبی حجمی گاز برحسب m3/s
هر چند که عملکرد فیزیکی فیلترهای الکتریکی درصنایع مختلف کاملاً مشابه است، لیکن انتخاب سایز الکتروفیلتر بسیار پیچیده بوده و میتوان گفت ترکیبی از هنر و دانش است. عوامل موثر بر اندازه و ابعاد الکتروفیلتر به صورت زیر میباشد :
دبی حجمی.
میزان غبار ورودی.
میزان غبار خروجی موردنظر.
مقاومت ذرات غبار.
ابعاد ذرات غبار.